Rosala Vikingacentrum

rosala_farmansgarden5

För tusen år sedan levde man i Finland på slutet av järnåldern, den sägenomspunna vikingatiden. En häpnadsväckande verklighetstrogen förflyttning till denna period får du uppleva i vikingabyn i Rosala, ett besökscentrum som väcker det förflutna till liv. Centret som är det enda i sitt slag i Finland ligger endast hundra kilometer från Åbo och tvåhundra kilometer från Helsingfors och erbjuder en hisnande förhistorisk omgivning för ditt besök.

Vikingamuseet består förutom av traditionella utställningar av en hel rekonstruerad vikingaby, där du kan förflytta dig till en förgången tid. En stark doft av tjära, dunklet och röken som svävar i taket väcker dina sinnen när du stiger över tröskeln. Du stryker handen över mjuka fårfällar, yxade träytor och sträva lerkrukor när du bekantar dig med det forntida hemmet. Du undrar, hur det kändes att bo i ett sådant hus, att tillhöra en familj och leva i en by för tusen år sedan då trägudar och torvtak hörde till vardagen.

rosala_hantverk_instrument1

I tre olika museibyggnader får du på ett mångsidigt och intressant sätt bekanta dig med skärgårdens och Finlands järnåldershistoria. Du får se replikor av fynd från de arkeologiska utgrävningarna i Hitis, vikingatida handelsvaror, hantverk och musikinstrument samt vapen och annan stridsutrustning. Vikingatida mytologi, gudasagor och andeväsen ej att förglömma!

I inträdesavgiften (8,00 / vuxen och 4,00 / barn 4-14 år) ingår en introduktionsguidning, videoföreställningar och Hitis och Rosala vikingatida historia och vikingarnas mytologi samt en guidekarta till vikingabyn. Att bekanta sig med vikingabyn på egen hand går alldeles utmärkt, men för grupper som vill ha mera innehåll så finns många olika sorters aktiviteter från guidad rundtur i vikingabyn till yxkastningstävling, eller till och med en hel sjukamp med vikingatida grenar.

rosala_viking_dinner3

I den ståtliga men ändå stämningsfulla hövdingahallen bjuder du dina gäster på alla tiders gillen! Den läckra och rikliga måltiden serveras på ett bräde och dryckerna i lerkärl. I Hövdingagille ingår bl.a en guidad rundtur i vikingabyn, yxkastning och en vikingamantel. I Rosala kan du ordna ett oförglömligt bröllop, företagsresor med eller utan palaver, eller kanske ett trevligt veckoslut tillsammans med vänner och bekanta.

I hövdingahallen ordnas också våra exotiska övernattningar på vikingavis, som är en prisad kombination av autenticitet och moderna bekvämligheter. Vi har flera varianter av färdiga paket, som du kan bekanta dig med här.

Ett utmärkt sätt att bekanta sig med vikingacentret är Skärgårdens Märkesrutt-kryssningen, då du på samma resa får besöka även Bengtskärs fyr.

Mer information hittar du på vikingacentrets egna sidor www.rosala.fi. Läs även artikeln i tidningen Kimitoön365!