Bengtskärs fyr

“Bengtskär är alla fyrars mor, farmor och gudmor! Fyren har ett traditionellt skärgårdskök, ett förtjusande värdpar och en underbar personal. Det lönar sig att övernatta! Om du besöker en fyr i ditt liv – besök Bengtskär!”

bengtskär2

Fyren på Bengtskär är Skärgårdshavets ståtligaste och mest imponerande sevärdhet, en stenkoloss som bevittnat många dramatiska skeden i vår historia. I över hundra års tid har fyren visat vägen för tusentals sjöfarare.

Sommaren 1995 öppnades fyren för besökare från när och fjärran. Bengtskär är ett unikt resemål och en sevärdhet i särklass.

bengtskär by risto raunio

I bottenvåningen finns Finlands första fyrmuseum och en permanent utställning om Bengtskär 1941, som berättar om de dramatiska timmarna under striden om Bengtskär. Även ett café och utrymmen för konferenser och möten finns i bottenvåningen.

I första bostadsvåningen finns ett café och ett kapell. En av fyrvaktarbostäderna är restaurerad till museibostad. Den som kliver ända upp i tornets lyktrum belönas med en hisnande havsutsikt.

I den andra våningen finns utrymmen för inkvartering. Fyren erbjuder alltså en möjlighet att ordna både företagsresor och en enastående övernattningsmöjlighet för privatpersoner och familjer.

Även som ett kortare besöksmål på en sommardag är fyren ypperlig. Ett utmärkt sätt att på samma dagsbesök bekanta sig med både fyren och vikingacentret i Rosala är Skärgårdens märkesrutt-kryssning, som trafikerar i juni-augusti från Kasnäs. I maj arrangeras en vårutfärd och i september en höstutfärd till fyren varje veckoslut.

Boka din resa på Rosala & Bengtskär bokningsbyrå!

Mer information om Bengtskär hittar du på www.bengtskar.fi och i Kimitoön365-tidningen.